Kat

Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
De voortplanting en krolsheid bij de kat
Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat is chippen en moet mijn kat gechipt worden?
Hoe zit het nou met Toxoplasmose?
Mag ik mijn kat meenemen naar het buitenland?
Ben ik verplicht mijn kat te verzekeren?
Wat is een plaskater?

 

Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?

Wanneer u katten heeft is het verstandig om ze door middel van regelmatige vaccinnaties te beschermen tegen ziektes. Want zeker bij katten geldt dat voorkomen beter is dan genezen! Omdat wij het belangrijk vinden dat uw kat wel optimaal tegen ziektes beschermd wordt, maar tegelijkertijd niet onnodig belast wordt met te veel entstof, zijn wij sinds kort gestart met een nieuw vaccinatieschema. Het blijkt namelijk niet nodig te zijn om uw kat elk jaar een volledige cocktail-enting te geven. De beschermingsduur van deze cocktail is namelijk niet voor alle componenten even lang. De vaccinatie tegen niesziekte werkt namelijk maar een jaar, dus katten moeten hier echt elk jaar voor worden ingeënt. Maar voor kattenziekte is de beschermingsduur veel langer, dus daarvoor is jaarlijkse vaccinatie niet nodig. In overleg met uw dierenarts worden de componenten van de jaarlijkse vaccinatie bepaald. Hierbij spelen de leefomstandigheden van uw kat een belangrijke rol: de leeftijd van uw kat en de infectiedruk (pension, binnen- of buitenkat, tentoonstelling) en een bezoek aan het buitenland. Uw kat wordt bij de jaarlijkse gezondheidscontrole dus niet alleen goed nagekeken, maar samen met u wordt ook het optimale vaccinatieschema voor uw kat opgesteld!

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Van het ontwormingsmiddel dat de dierenarts aan kittens kan geven, geeft u de pasta 2 dagen achtereen en dat herhaalt u eerst na 2 weken en later na 4 weken. Bij kittens spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van kittens is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar.

De voortplanting en krolsheid bij de kat.

Veel mensen weten niet dat katten typisch een seizoensgebonden cyclus hebben. Natuurlijk zijn er ook katten die zich hier niet aan houden, maar veruit de meeste katten worden krols als de dagen langer worden en krijgen dan een nestje in het voorjaar (meestal maart en april). In de natuur is dit voor de kat dan ook het handigst. Op dat moment is er veel meer voedsel aanwezig in de omgeving en is een nestje makkelijker groot te brengen.

In de winter, meestal vanaf eind december tot begin februari, worden de meeste niet gesteriliseerde (gecastreerd eigenlijk) poezen dus krols. In de beginfase,de zogenaamde pro-oestrus, wordt zij aantrekkelijk voor katers. Mevrouw is dan alleen nog niet gediend van avances van hun kant. Als de poes in oestrus komt staat zij dekkingen van katers toe. Poezen krijgen dan ook het typische gedrag van een krolse poes, zoals miauwen en het met de kont overal tegenaan wrijven. Deze periode duurt ongeveer 7 dagen. In die periode zoeken poezen actief katers op en laten zich vaak herhaaldelijk dekken. Dit gaat vaak met veel geluid zoals gemiauw en geblaas gepaard!

Poezen zijn zogenaamde geïnduceerde ovulatoren. Dit is een moeilijk woord voor het feit dat de eisprong automatisch optreedt na een dekking. Katers hebben kleine weerhaakjes aan hun penis. Na een dekking geven deze kleine haakjes een sterke stimulus of prikkeling (daarom schreeuwt een poes op dat moment, het zal waarschijnlijk minder aangenaam voelen). Hierdoor treedt er een (meestal meerdere) eisprong op en is de dekking meestal succesvol. Daarom planten katten zich zo snel voor. Een leuke wetenswaardigheid is dat dit net zo gaat bij konijnen. En we weten hoe snel die zich voortplanten..

Mocht de poes niet gedekt zijn of er heeft toch geen bevruchting plaats gevonden dan breekt de inter-oestrus aan. Dit is een periode van 8-10 dagen van sexuele inactiviteit. Als het nog steeds de geschikte tijd is begint de cyclus weer van voren af aan.

Na een succesvolle dekking wordt een poes gemiddeld zwanger van 3-6 kittens. De dracht bij een poes duurt gemiddeld 65 dagen (60-66 dagen). Naarmate de zwangerschap vordert neemt de buikomvang toe en worden de tepels groter. De poes bevalt het liefst op een veilige, rustige plek. Ofwel trekt zij zich terug op een plek naar haar keuze, ofwel maakt u in uw huis een dergelijke plek. Deze is het liefst rustig en afgescheiden van andere huisdieren. Eén of enkele dekens zijn voldoende voor een goede plek om te bevallen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of gebruik de button links in beeld. Wij helpen u graag!

Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of ‘steriliseren’?

Katers kunnen vanaf de leeftijd van 5 maanden vruchtbaar zijn. Zodra uw kater gaat sproeien, kunt u hem laten castreren. Sproeit hij niet, dan kunt u ook wachten met hem te laten castreren tot hij ongeveer 1 jaar oud is.
Poezen worden krols in het voorjaar. De krolsheid kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden optreden, maar begint meestal pas na 7 à 8 maanden. Om een ongewenst nestje te voorkomen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van 6 à 7 maanden, te laten castreren. Als uw poes niet buiten komt en geen ongecastreerde kater als maatje heeft, dan kunt u ook de eerste krolsheid afwachten.

Wat is chippen en moet mijn kat gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw kat met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.
Per heden zal het verplicht zijn elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Hoe zit het nou met toxoplasmose?

Katten zijn de eindgastheer van de microscopisch kleine parasiet Toxoplasma gondii. Katten kunnen oöcysten (‘eitjes’) van Toxoplasma met de ontlasting uitscheiden. Deze zijn pas na een paar dagen in staat om te infecteren. Mensen kunnen ook besmet worden met Toxoplasma; vaak zijn de symptomen mild. Er is alleen een probleem als een vrouw pas tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met de parasiet. Een infectie kan ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel van het ongeboren kindje veroorzaken.

Een infectie door direct contact met katten is onwaarschijnlijk. Een kattenbak die dagelijks verschoond wordt is ook nooit een probleem. Het is voor alle zekerheid wel aan te bevelen de kattenbak niet schoon te maken als je zwanger bent, handschoenen aan te doen als je in de tuin werkt en groenten goed te wassen. Een veel groter risico op Toxoplasmose loopt u met het eten van rauw en onvoldoende verhit vlees, omdat daar trophozoieten (‘larfjes’) van Toxoplasma in kunnen zitten.

Mag ik mijn kat meenemen naar het buitenland?

Ja, maar eigenlijk wordt dit afgeraden. Er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast.
Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw kat. De regels en risico’s verschillen namelijk per land!
Enkele regels op een rijtje:

  • Per heden moet uw kat geïdentificeerd zijn door middel van een tatoeage of microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.
  • Alle landen stellen in ieder geval een hondsdolheid (=rabiës)vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 1 jaar, binnenkort geldt voor sommige vaccins 3 jaar) verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Enkele risico’s op een rijtje:

  • Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). U kunt uw kat voor een deel beschermen tegen teken.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw kat beschermen tegen hartworminfectie.
  • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

Links: ambassade.pagina.nl

Ben ik verplicht mijn kat te verzekeren?

Nee, maar het kan wel. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen voor ziektenkostenverzekeringen voor huisdieren.

Wat is een plaskater?

Dat is een algemeen bekende term voor een kater die niet kan plassen. Zowel katers als poezen kunnen een blaasontsteking krijgen, die meestal het gevolg is van blaasgruis. Verder spelen nog andere factoren een rol als te weinig drinken, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en een verkeerde voeding. Als dat gruis een propje vormt kan dat bij katers in de nauwe plasbuis vastlopen, waardoor hij niet meer kan plassen. Als u dat merkt, moet u direkt contact opnemen met de dierenarts om een afspraak te maken, want dit is een spoedgeval en het kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.