Nieuws omtrent het Blauwtong virus

Beste lezer,

Middels dit bericht, willen we u op de hoogte brengen van het laatste nieuws omtrent het Blauwtong virus. De afgelopen dagen zijn de eerste sterke verdenkingen in ons praktijkgebied vast gesteld. Op deze link kun je zelf zien wat de verspreiding in het land en in ons gebied is: https://www.nvwa.nl/documenten/dier/dierziekten/overige-dierziekten/publicaties/index 

Helaas zijn er nog veel onduidelijkheden en dingen die we echt niet weten. Onderstaand willen we graag duidelijkheid geven waar dat mogelijk is:

  • Zieke dieren hoeven niet gemeld te worden bij de NVWA, wel moet er bloed afgenomen worden door de dierenarts en opgestuurd worden naar het laboratorium van de Wageningen Universiteit, positieve gevallen worden dan automatisch doorgegeven aan de NVWA.
  • Over de preventie van blauwtong is veel discussie, opstallen in een goed geventileerde stal zou een positief effect kunnen hebben, maar er zijn nog steeds gevallen bekend waar blauwtong in die omstandigheden ook voorkomt. Knutten trekken bij bewolkt weer juist naar binnen en bij mooi weer naar buiten dus het is maar de vraag wanneer je het goed doet. Zorg in ieder geval voor een goed stalklimaat.
  • Behandeling met insecticiden als Butox of Tectonik lijkt geen effect te hebben, de knut heeft al gestoken voor het gedood wordt en het kwaad is dan al geschied.
  • Bij schapen zijn de verschijnselen het sterkst, er zijn koppels met tot 50% sterfte. Bij koeien zijn de symptomen over het algemeen milder en lijken er minder dieren aangetast te worden maar ook koeien kunnen erg ziek worden en dood gaan.
  • Behandel gevallen van blauwtong altijd in overleg met de praktijk. We kunnen je dan op de hoogte brengen van de laatste inzichten. Het komt er in principe op neer om onstekingsremmer en pijnstilling te geven in combinatie met een antibiotica therapie. Wees terughoudend in de dosering van novem en ketofen om nierschade te voorkomen (blauwtong beschadigt de nier en novem en ketofen kunnen dit verergeren).
  • Overweeg bij ernstige gevallen ook euthanasie.
  • Indien je nog vragen hebt dan horen we dat graag. Wanneer er nieuwe belangrijke informatie beschikbaar is dan zullen we dat zo snel mogelijk delen.

 

Publicatiedatum: 12-10-2023


Terug naar overzicht