Belangrijke wijzigingen bij o.a. aan- of verkoop van honden per 1 november 2021

Per 1 november 2021 zijn er nieuwe regels van kracht voor iedereen die een hond koopt, verkoopt, adopteerd, overneemt of herplaatst. De hond moet een EU-paspoort hebben, gechipt en geregistreerd zijn bij het RVO. Koop of adopteer je een hond? Vraag dan altijd om een registratiebewijs en een paspoort.

Dit zogenaamde vernieuwde identificatie- en registratiesysteem (I&R) zorgt voor een betere controle op de hondenhandel en is een verplichting. Hierdoor is het direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een paspoort en chip kreeg.

De nieuwe regels zijn vooral goed om te weten als u na 1 november 2021:

  •  een nieuwe hond koopt
  •  een hond wilt verkopen/herplaatst/overneemt
  •  een (eenmalig) nestje krijgt
  •  een hond meeneemt/importeert vanuit het buitenland
  •  bedrijfsmatig honden fokt

De nieuwe regels in het kort

Met de nieuwe regels mag een hond alleen verkocht of overgedragen worden als deze:

  • is gechipt
  • is geregistreerd  in één van de daarvoor aangewezen portalen
  • een EU-dierenpaspoort heeft

Ook nieuwe pups en naar Nederland gebrachte honden moeten aan al deze eisen gaan voldoen. Verder gaan de regels voor wie zich moet registreren veranderen. Zo wordt het verplicht dat ook de eerste eigenaar van de hond zich registreert. Dit betekent dat niet alleen fokkers, maar ook mensen die een hond hebben die een nestje krijgt of een hond uit het buitenland halen zich moeten registreren. Dit doet de eigenaar of houder door een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor niet bedrijfsmatig gehouden honden aan te vragen. Dit UBN kunt u hier aanvragen (let op; hier zijn kosten aan verbonden). De bestaande registratieplicht voor bedrijfsmatige houders van huisdieren blijft bestaan.

Wat moet ik doen als ik een nestje pups heb?

Wanneer u een nestje pups fokt, dan moet u een uniek bedrijfsnummer hebben. Dit zogenaamde UBN kunt u hier aanvragen. (Let op, hier zijn kosten aan verbonden) De pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU dierenpaspoort hebben. De dierenarts of chipper zorgt voor de chip registratie bij een aangewezen portaal. u als fokker registreert de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit geldt ook voor het chipnummer van de moederteef. De dierenarts zorgt voor de registratie van het EU dierenpaspoort. Heb je al een UBN omdat je bijvoorbeeld ook veehouder bent? In dat geval dien je toch een UBN aan te vragen, omdat dit UBN diersoort afhankelijk is. Zonder UBN kunnen wij pups niet chippen en geen dierenpaspoorten afgeven. Het UBN dient overigens door de dierenarts altijd op correctheid te worden gecontroleerd. Dus zorg dat dit na 1 november geregeld en in orde is.

Waarom is het paspoort en de chip verplicht voor honden?

De paspoort, chip en registratie verplichting voor honden is ingevoerd om zo misstanden in de hondenhandel zo veel mogelijk te voorkomen. Misstanden als pups die onnodig lijden door ziektes of slechte vervoerscondities door verkoop op een te jonge leeftijd, zoals we die zien bij de import uit Oost-Europa. Maar ook de illegale zwerfhonden import uit Zuid-Europa en landen buiten de EU. Om nog maar te zwijgen over de vervalste papieren bij veelal te jong gespeende pups.

Wanneer is het EU dierenpaspoort voor mijn hond verplicht?

Alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gaan, moeten een EU dierenpaspoort hebben. Ook al gaat die hond nooit de grens over, de verplichting geldt altijd. Dit geldt ook voor alle nieuw geregistreerde honden.

De verplichting van een EU dierenpaspoort geldt ook voor alle eigenaren van een hond die naar het buitenland gaat én bij verkoop of overdracht van een hond aan een nieuw baasje.

Wanneer is het EU dierenpaspoort niet verplicht voor mijn hond?

Wanneer u een hond in uw bezit heeft van voor 1 november 2021 dan is een EU dierenpaspoort niet verplicht. Zodra u deze hond verkoopt, of met hem naar het buitenland gaat, heeft u wel een EU dierenpaspoort nodig.

Wat moet ik doen als ik een hond koop?

Koop nooit een hond zonder paspoort, chip of registratie. Een hond die u koopt (of krijgt) moet dus altijd gechipt zijn én een Europees paspoort hebben. Registreer de door u gekochte hond bij een aangewezen portaal. Alle wijzigingen, zoals adres, vermissing, export of overlijden, geeft u ook door in dit portaal.

Wat moet ik doen als ik een hond uit het buitenland haal?

Wanneer u een hond uit het buitenland haalt, dan moet u een uniek bedrijfsnummer hebben. Dit zogenaamde UBN kunt u hier aanvragen. Dit nummer kunt u dan gebruiken wanneer uw hond gechipt en geregistreerd wordt door de dierenarts. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het EU dierenpaspoort bij een aangewezen portaal.

Meer weten over chippen, EU dierenpaspoort en de registratie?

U vindt hier meer informatie over de registratie van honden (RVO) en over het chippen en de registratie van honden (LICG).

Vragen? Neem gerust contact met onze assistenten op.

Publicatiedatum: 01-11-2021


Terug naar overzicht