Voorjaar, jeuk en teken bij uw huisdier

Het voorjaar komt er weer aan! Een wandeling met de hond, of de kat die een buitenwandeling gaat maken lijken onschuldig maar toch liggen er een aantal gevaren op de loer. Niet alleen wij genieten van het mooie weer, ook voor dieren als vlooien en teken is de tijd weer aangebroken. Zeker na de zachte winter zijn er veel vlooien en teken te verwachten!

Waarom zou je vlooien bestrijden?
• Beten van de vlo zijn pijnlijk. Vlooien zuigen zich vast voor 10-25 minuten en spuiten dan een klein beetje speeksel in de huid. Dit geeft jeuk en irritatie!
• Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Dit kan voor een wormbesmetting zorgen.
• Allergische reactie na meerdere beten van vlooien kan duiden op een vlooienallergie. 1 beet per week is bij een allergie al voldoende om dit proces in stand te houden.

Teken
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed. Tijdens dit proces kunnen ze ziekten overbrengen. Lyme is een bekend voorbeeld, maar ook Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose zijn voorbeelden.

Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers afgeven. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezogen moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein. Om de teek te verwijderen zijn er speciale teken-pincetten, teken-lasso’s of andere hulpmiddelen te verkrijgen.

Teken- en vlooienbeten moeten zoveel mogelijk voorkomen worden, neem contact op met onze assistenten voor meer informatie!

Publicatiedatum: 01-04-2022


Terug naar overzicht